Dočkají se Češi zlevňování mobilních dat a tarifů?

23.03.2017   Autor: admin

Téma cen mobilních dat a tarifů bylo v posledních týdnech velmi probíráno. Drahé mobilní služby se nelíbí nejen zákazníkům, ale i politikům a Českému telekomunikačnímu úřadu. Znamená to tedy, že se čeští spotřebitelé již brzy dočkají nižších cen?

Drahá mobilní data a především špatná komunikace palčivého tématu stála křeslo ministra průmyslu Jana Mládka. Odvoláním jedné osoby to ale nekončí, politické strany se dohodly na zkráceném projednání návrhu novely telekomunikačního zákona. Mimo to se do celého problému nově vkládá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na novele telekomunikačního zákona se nepodílí mobilní operátoři

Novelu telekomunikačního zákona chtějí poslanci projednat ve zrychleném řízení a tím tak dopomoci k rychlejšímu řešení nepříznivé situace na mobilním trhu. Smyslem zákona je posílit práva spotřebitelů a zlevnit nejen mobilní internet. Premiér Bohuslav Sobotka věří, že změny, které zákon přinese, vytvoří dostatečně velký tlak na pokles cen všech mobilních služeb, především pak dat.

Klasická doba pro projednání zákonů ve sněmovních výborech je stanovena na 60 dnů, nyní je ale zkrácena na 20 dnů. Novelu by poslanci měli projednávat na dubnové schůzi Sněmovny. K projednávání nebyli přizváni mobilní operátoři, což kritizuje předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný z hnutí ANO.

Zákon se nezabývá jen lepšími podmínkami pro zákazníky mobilních operátorů. Kromě toho má také zajistit plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2.  To vše by se mělo stihnout do konce volebního období.

Antimonopolní úřad zjišťuje, zda se nejedná na mobilním trhu o kartel

Jen novela telekomunikačního zákona by ale neměla pomoci k nižším cenám. Na levnější tarify si posvítí i Antimonopolní úřad. Ten zahajuje vlastní šetření mobilních operátorů. Cílem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je zjistit, zda na mobilním trhu nepanuje kartel a zda některý z operátorů nevyužívá svého dominantního postavení.

Nyní si Úřad stojí za ztvrzením, že za podobnými cenami služeb není potřeba ihned hledat kartel. Kvůli častým přechodům zákazníků od jednoho poskytovatele k druhému dochází k takzvanému cenovému následování, které není v rámci hospodářské soutěže zakázané. Není tedy divu, že neomezené tarify jsou nabízeny za velmi podobné ceny.

Prozatím Antimonopolní úřad tedy nemá žádné důkazy o tom, že by docházelo na mobilním trhu k zakázaným dohodám o cenové politice nebo že by jeden z poskytovatelů využíval své dominance. Kromě toho také ÚOHS uvedl, že celé situaci na mobilním trhu by prospělo posílení pozice virtuálních operátorů, k čemuž by mohly dopomoci chystané legislativní změny.

0 komentářů shlédnuto 243695x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art