Aktulizace FAQ pro iOS 4.0

22.06.2010   Autor: Julek

Faq ! časté otázky a odpovědi - aktualizováno pro iOS 4.0

 

1. iPhone nebo iPod Touch přestal fungovat, nejde zapnout, nebo na displeji svítí pouze ikona iTunes a obrázek USB kabelu.
Připojte iPhone nebo iPod Touch kabelem k počítači, spusťte iTunes. Pokud je vaše zařízení v iTunes vidět, vyberte ho a stiskněte tlačítko Restore. Tím se provede reinstalace firmwaru a obnovení továrního nastavení. Pokud iPhone nebo iPod Touch není v iTunes detekován, je nutné jej přepnout do DFU režimu (viz. dále) a provést Restore.

2. Restore iPhonu nebo iPodu Touch končí s chybou 9, 13, 14, 20, 23, 1015, 1600, 1601, 1604, 1611 nebo jinou.
Zkuste postupně tato řešení:
a/ Přepněte iPhone do DFU režimu, proveďte restore kliknutím na tlačítko Restore v iTunes.
b/ Použijte jiný USB port počítače.
c/ Použijte jiný USB-iPhone kabel.
d/ Odinstalujte iTunes, restartujte počítač, nainstalujte nejnovější verzi iTunes.
e/ Stáhněte si nejnovější firmware pro vaše zařízení, odkazy pro přímý download viz. např. zde. Ujistěte se, že stažený soubor má příponu .ipsw, a ne třeba .zip. Soubor s firmwarem případně přejmenujte. V iTunes klikněte na tlačítko Restore při současném držení klávesy Shift (Windows), resp. Alt/Option (Mac OS X), zadejte cestu ke staženému souboru s firmwarem.
f/ Použijte jiný počítač, nejlépe s operačním systémem Windows Vista nebo Windows 7.
g/ Použijte počítač Mac s operačním systémem Mac OS X.

3. Udělal jsem na iPhonu jailbreak (JB), abych mohl instalovat kradené aplikace. Při pokusu o nahrání aplikace z iTunes do iPhonu se ale zobrazuje chyba a aplikace se do iPhonu nenahraje.
Smyslem jailbreaku (JB) není umožnit instalaci kradených apliací, ale umožnit přístup do adresářové struktury operačního systému iPhonu. Díky tomu je možné do iPhonu instalovat i aplikace neschválené Applem, k čemuž slouží například správci balíčků Cydia nebo Rock. Jakákoliv diskuze na téma kradení aplikací (warez) je na tomto fóru zakázána, porušení tohoto pravidla se trestá trvalým zablokováním přístupu na fórum (ban).

4. Jak provedu Jailbreak na svém iPhonu nebo iPodu Touch?
Pro Jailbreak iPhonu 3G nebo iPodu Touch 2G s iOS 4.0 použijte redsn0w 0.9.5b5-3. Český návod s diskuzí najdete například v tomto vlákně.

Nástroje a návody pro JB dalších modelů budou postupně přidávány.

5. Provedl jsem Jailbreak na iPhone 3GS, po restartu telefonu se zobrazí jen logo iTunes a obrázek USB kabelu.
Některé starší metody Jailbreaku vyžadovaly pro dokončení restartu připojení zařízení k počítači a spuštění jailbreakovací aplikace pro dokončení startu systému. Tento typ JB se označoval jakoTethered Jailbreak, současné metody JB tímto problémem již netrpí.

6. Jak provedu odblokování telefonu pořízeného v zahraničí pro provoz s českou nebo slovenskou SIM kartou?
Odlokování na operátora vyžaduje odblokování firmwaru baseband modemu, což je programový kód oddělený od samotného iOS. Pro provedení odblokování je nutné nejdříve provést JB podle bodu 4. V iPhonu pak spusťte aplikaci Cydia, zde přidejte zdroj repo666.ultrasn0w.com a nainstalujte balíček ultrasn0w. Aktuální verze 0.93 je kompatibilní s basebandy 04.26.08, 05.11.07, 05.12.01, 05.13.04.

7. Po provedení Jailbreaku nemám v aplikaci blackra1n možnost nainstalovat Cydia, Rock ani sn0w. Mám jen volbu Uninstall sn0w.
Správci balíčků CydiaRock, stejně jako nástroj pro odblokování sn0w se instalují z internetu. Tyto volby jsou tedy v aplikaci blackra1n dostupné pouze tehdy, když má iPhone přístup k internetu. Připojte tedy iPhone přes WiFi k internetu a znovu v iPhonu spusťte aplikaci blackra1n. Nyní by jste měli mít možnost nainstalovat CydiaRocksn0w.

8. Po provedení Jailbreaku přes blackra1n mi nefungují Push notifikace.
Problém není v samotném JB ale v procesu tzv. Hacktivace, kdy se obchází nutnost aktivovat iPhone se SIM kartou operátora, na něhož je iPhone blokovaný. Řešením je instalace balíčku Push Doctor z repozitáře http://cmdshft.ipwn.me/apt/, diskuze viz toto vlákno.

9. Po provedení Jailbreaku přes blackra1n nebo Spirit nemám přístup ke kompletní adresářové struktuře systému.
Nainstalujte balíček afc2add z repozitáře ModMyI. JB nástroje od iPhone Dev Teamu (PwnageTool, QuickPwn, redsn0w) celou adresářovou strukturu zpřístupňují automaticky.

10. Lze reklamovat iPhone nebo iPod Touch, na kterém byl proveden Jailbreak?
Ano. Před předáním zařízení do servisu proveďte Restore na originální firmware bez JB. Restore vrátí zařízení do původního stavu, nelze zjistit, zda byl někdy v minulosti proveden JB a/nebo odblokování.

11. Co je DFU režim, a jak funguje?
DFU (Device Firmware Update) je speciální servisní režim, ve kterém je možné provést update nebo reinstalaci firmwaru (restore) vašeho iPhonu nebo iPodu Touch, a to i v případě, že zařízení nelze nastartovat, nebo pokud nastane jakýkoliv jiný problém. Do DFU režimu se přepnete takto: Vypněte iPhone nebo iPod touch připojený kabelem k počítači, stiskněte současně tlačítka HOME a POWER, držte je 10s. Pusťte POWER, HOME držte dalších asi 10s. iTunes detekují iPhone a umožní jeho restore, displej iPhonu nebo iPodu Touch musí zůstat černý. Pokud se zobrazila ikona iTunes a USB kabelu, nejste v DFU ale pouze v Restore režimu. Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

12. Jak se můžu zaregistrovat na iTunes Store (App Store) bez platební karty, abych mohl stahovat free aplikace?
Spusťte iTunes, přepněte se na iTunes Store. Zcela dole vpravo klikněte na ikonku americké vlajky, změňte zemi na Českou republiku. Vyberte si nějakou free aplikaci, například Facebook, klikněte na GET APP (Stáhnout aplikaci), vyskočí okno pro přihlášení k účtu, zde zvolte Create New Account (Vytvořit nový účet). Odsouhlaste podmínky, zadejte požadované údaje, jako Payment Method (Způsob platby) zvolte None (Žádný). Na zadaný email vám následně dojde potvrzovací zpráva, účet aktivujete kliknutím na odkaz v této zprávě. V iTunes se můžete přihlásit k nově vytvořenému účtu. odrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

13. Vytvořil jsem si účet v iTunes Store, nepřišel mi potvrzovací email.
Doručení aktivačního emailu může trvat i několik dní, proto vyčkejte. Bývá problém s českými free maily (seznam.cz, centrum.cz apod.), na které někdy potvrzovací email nepřijde. Zkuste proto použít některou ze zahraničních služeb např. http://www.gmail.com.

14. Pokud si z iTunes smažu zakoupenou aplikaci (například po reinstalaci operačního systému), musím si tuto aplikaci koupit znovu?
Ne. Aplikaci si můžete opakovaně stáhnout z App Store, znovu už platit nebudete. Současně platí, že pokud je aplikace dočasně tzv. "v akci", tedy za sníženou cenu, nebo dokonce zdarma, pozdější aktualizace nebo opakované stažení máte k dizpozici opět bez placení, i když v tu dobu už se aplikace prodává za vyšší nebo plnou cenu.

15. Mám dva iPhony nebo iPody Touch. Musím si každou aplikaci kupovat dvakrát, když ji chci mít na obou zařízeních?
Ne. K vašemu účtu na iTunes Store (App Store) můžete synchronizovat libovolný počet iPhonů a iPodů Touch.

16. Mám dva počítače. Musím na každém používat samostatný účet na iTunes Store (App Store)?
Ne. K jednomu účtu na iTunes Store (App Store) můžete autorizovat až pět počítačů. Autorizace se provádí v iTunes volbou Store -> Authorize Computer.

17. Jak můžu deautorizovat počítač, který už nemám k dispozici?
Nelze. Po dosažení pěti autorizací se vám v nabídce zobrazí možnost "Deauthorize all", čímž zrušíte autorizaci všech dosud autorizovaných počítačů.
Více informací viz. http://support.apple.com/kb/HT1420.

18. Můžu iPhone nebo iPod Touch střídavě synchronizovat se dvěma nebo více počítači?
Oficiálně se u iPhone, iPod Touch a iTunes předpokládá, že jeden druh informace (například kontakty, kalendář, záložky, obrázky, hudba, video, aplikace) budou synchronizovány vždy s jedním a tímtéž počítačem. Můžete si tak nastavit, aby se kontakty, kalendář a záložky synchronizovaly s pracovním notebookem, aplikace s pracovním desktopem a obrázky, hudba a videa s domácím počítačem. Neoficiálně a bez záruky lze povolit synchronizaci stejného druhu informace s více počítači střídavě, podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

19. Jak zkopíruji hudbu a videa, uložená v iPhonu nebo iPodu Touch, do počítače?
Pro Mac použijte aplikace DiskAid ($9.90)iPhone View ($19.95)iPhone Explorer (zdarma)Senuti ($18.00)iRip ($19.95), pro PC například MediaMonkey, DiskAid a další. Pokud máte na iPhonu udělaný Jailbreak, můžete na iPhonu nainstalovat ssh server a pro přístup k souborům použít libovolný ssh/scp klient.

20. Jak na iPhonu nainstaluji ssh server?
Instalace ssh serveru vyžaduje Jailbreak. Prostřednictvím Cydia nebo Rock nainstalujte balíčekOpenSSH z repozitáře Saurik, pro přístup k souborům použijte libovolný ssh/scp klient. IP adresu iPhonu zjistíte v nastavení sítě, v podrobnostech o WiFi připojení. Během prvního přihlášení k iPhonu přes ssh změňte hesla uživatelů rootmobile. Oba účty mají jako výchozí nastaveno heslo alpine.

21. Nemám datový tarif, jak můžu v iPhonu zcela zakázat mobilní datové přenosy přes GPRS/EDGE/3G?
V iPhone jděte na Nastavení -> Obecné -> Síť -> Mobilní datová síť. Smažte hodnoty parametrůAPNUživatelHeslo. Někteří operátoři (např. T-Mobile CZ) přístup k tomuto nastavení blokují, konkrétně u českého T-Mobilu si však datové přenosy můžete zablokovat přímo u operátora vMůj T-Mobile.
Druhá možnost vyžaduje Jailbreak: nainstalujte balíček SBSettings z repozitáře BigBoss, pro vypnutí mobilních dat použijte tlačítko EDGE v aplikaci SBSettings (aktivuje se přejetím prstu po horním okraji displeje). Pro vypnutí mobilních dat lze také použít webové službyhttp://iphonenodata.com/ nebo http://help.benm.at/.

22. Nefunguje mi přehrávání videí v Adobe Flash.
Adobe Flash Player pro iPhone momentálně neexistuje. Neoficiální řešení, vyžadující Jailbreak, je instalace balíčku iMobileCinema z repozitáře http://d.imobilecinema.com. Tento plugin umožníněkterá flash videa přehrát.

23. Jak zapnu druhý reproduktor na iPhone nebo iPodu Touch?
iPhone i iPod Touch mají jen jeden reproduktor.

24. Jak si můžu změnit vzhled grafického rozhraní iPhone?
iPhone oficiálně nepodoruje uživatelská grafická témata. Neoficiální řešení, vyžadující Jailbreak, je instalace balíčku Winterboard z repozitáře Saurik, do něj lze pak z Cydia nebo Rock doinstalovat stovky různých grafických témat.
Upozornění: někteří uživatelé hlásí po instalaci Winterboardu nestabilitu, rychlejší vybíjení baterie a další problémy.

25. Jak dostanu informace z iPhonu (Kontakty, Kalendář, Záložky) do počítače?
Pokud jste přeinstalovali operační systém počítače, nebo pokud již nemáte svůj počítač s nasychronizovanými informacemi k dispozici (porucha, krádež apod.), můžete informace z iPhonu přesunout do nového počítače nebo do nového uživatelského profilu stávajícího počítače. Postup funguje pro Windows XP, Vista, 7 i Mac OS X. Je však nutné se připojit k iTunes knihovně, se kterou dosud není synchronizovaný žádný iPhone ani iPod touch. Nejjednodušší řešení je za tímto účelem vytvořit novou iTunes knihovnu (a tedy nového uživatele).

a/ Vytvořte v počítači nového uživatele, přihlaste se do tohoto nového účtu.
2/ Připojte iPhone, spusťte iTunes. Vlevo klikněte na iPhone, na kartě Info zaškrtněte, které informace chcete sunchronizovat: Contacts (kontakty), Calendar (kalendář), Bookmarks (záložky) atd., klikněte na tlačítko Sync. iTunes by měly zahlásit, že tento iPhone je již synchronizován s jinou iTunes knihovnou a zeptá se, jak má naložit s informacemi v iPhonu. Měla by se zobrazit tato nabídka:

 

Klikněte na volbu Merge Info, což znamená Sloučit informace, tedy překopírování kontaktů, kalendáře atd. z iPhonu do počítače. Naopak volba Replace Info (Nahradit informace) by provedla jednosměrnou synchronizaci z počítače do iPhonu, a došlo by tak ke smazání všech dat v iPhonu! Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

26. Je muj iPhone blokovany nebo lze použít s jakýmkoliv operátorem?
iPhone koupené od ČESKÝCH operátorů jsou neblokované a je možné je použít s jakoukoliv SIM jakéhokoliv operátora na světě. To samé platí také pro slovenský Orange. Naopak slovesnký T-Mobile prodává iPhone blokovaný pouze pro svou síť.

T-Mobile CZ, Vodafone CZ, O2 CZ, Orange SK - odblokované
T-Mobile SK - blokované

27. Jak zjistím verzi iBootu u iPhone 3Gs?
Nejjednodušší je, podívat se na výrobní číslo iPhone. Naleznete ho na zadní straně krabice od iPhone nebo v Nastavení → Obecné → Informace. 4. a 5. znak/číslo značí týden výroby. Pokud je toto číslo menší nebo rovno 40, máte starší verzi. Do 43. týdne se ale objevovali také iPhone se starším iBoot, ale jestli ho máte, jste LUCKYBOY :wink:

28. Po reklamaci jsem dostal nový iPhone, jak je to s jeho zárukou?
Pokud byla vaše reklamace vyřízena kladně a byl vám telefon vyměněn za nový, automaticky se na něj vztahuje nová 2letá záruka...

 

Citace:
Ve smyslu § 627 odst. 2 občanského zákoníku dojde-li k výměně zboží, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci, a to i v případě, že Vám prodávající nevystavil nový záruční list. Záruční list není žádný cenný papír a samozřejmě skutečnost, že na výrobek nemáte záruční list v žádném případě neovlivňuje záruční doby, která je stanovena zákonem.
FAQ sepsal : ls8

21 komentářů shlédnuto 21465x
  • Currently 4.5/5 Stars.
azbok 22.06.2010 14:35
Jen se chci zeptat, nepochopil jsem to moc jasně... pro 3Gs zatím jb na os4 není?
Max 22.06.2010 19:55
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
Max 22.06.2010 19:58
ne !!!ZATÍM!!!
Janek 23.06.2010 12:54
Prave jsem udelal jak JB tak Unlock na 3GS koupene z USA, je to tedy ten pred 40 tydnem...
Julek 22.06.2010 16:03
Odpovedi hledej na foru. Tady to s tebou nikdo resit nebude.
vjator 22.06.2010 19:36
jailbrake na 3G s multitaskingem to celkem zpomalí:(
Jerry 22.06.2010 20:10
naco je dobry os4 kdyz muzes mit backgrounder na 3.1.3 :)
Regnis 22.06.2010 22:14
lidi, nemáte taky někdo problém že po JB iOS4 nefungujou iBooks?
Buck 23.06.2010 16:39
Taky mi nefungujou iBooks...
Jesrei 24.06.2010 15:41
Mám iPod touch 2G a nainstaloval jsem si iOS4. a zjistil jsem že se když ho nabiji na plnou baterku odpojím a nechám ho být cca 5 hodin tak se mi vybije cca o 50%. a normálně mi před tím v poho vydržel víc jak týden s tím, že si na něm občas pustím muziku. Nevíte někdo co s tím?
Shadowman 26.06.2010 00:13
mam stejný problém, pokud neco zjistis napis na ramsoft@volny.cz, jsem uz toho zoufaly
CZgeorge 25.06.2010 09:18
Velká rada nad zlato!!!!!! Nedělejte a Jailbreak a jste v pohodeě!!! CZgeorge
CZgeorge 25.06.2010 09:20
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
dna 26.06.2010 12:28
cau da se u 3G menit pozadi plochy ??
icemaster 28.06.2010 00:58
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
stefko 30.06.2010 16:00
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
jackherrer 29.06.2010 11:57
Jesrei a Shadowman: panove zkuste zabrousit na forum - napriklad sem : http://forum.iphone.cz/viewtopic.php?f=129&t=30428&hilit=baterka reseni na vas problem se tam urcite najde.. pozorne si precete vsechno co tam pisi ostatni uzivatele
Petty 01.07.2010 18:58
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
leon 07.07.2010 15:12
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
nike shox 08.07.2010 05:27
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.
eric 08.07.2010 11:14
Text komentáře je na základě podmínek serveru cenzurován.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art