Bude se vyrábět APPLE iPHONE v Kutné Hoře ??

17.04.2008   Autor: Julek

Dne 17.4.2008 navštívila kutnohorské gymnázium velmi významná návštěva. Přijel k nám generální ředitel společnosti FOXCONN Jim B. Chang se svojí manželkou. Se studenty i ostatní veřejností se debatovalo především o dopadech nově budované továrny, která velmi rychle vyrostla nad Kutnou Horou vedle ČKD.

V úvodu diskuse padla hned konkrétní otázka ohledně unikátního telefonu APPLE iPHONE, který se v České republice zatím neprodává, nicméně všude tam kde se prodává je velmi težko sehnatelný, vzhledem k velkému zájmu o tento přístroj. Pan Chang nastínil, že jednání s firmou APPLE probíhají nicméně nechtěl říci nic konkrétního. Velkým překvapením bylo, když jeho půvabná manželka vytáhla z kapsy právě již zmiňovaný iPhone. Sice jasné ANO nepadlo, ale to, že výroba iPhone v Kutné Hoře nakonec bude je velmi pravděpodobné. FOXCONN ale není jenom iPHONE ale velké množství počítačových dílů, či systémů. V úvodní části besedy byla představena společnost FOXCONN filmem, který ukazoval jak to vypadá v útrobách pardubické pobočky. Je to velká továrna, která chrlí opravdu velké množství počítačů. Při výrobě je dbáno na vysokou kvalitu a bezpečnost výroby. Trochu to sice ze začátku zavádělo náborem nových pracovních sil do továrny, avšak v průběhu besedy to tak již nevypadalo.

Pan Chang odpovídal na dotazy v angličtině, ze které výborně překládal p. Bartoň. Všichni máme obavy jaké negativní dopady bude FOXCONN na Kutnou Horu mít. Mělo by zde pracovat 5000 lidí, a ty jistě nebude jednoduché sehnat. Nechceme dopadnout jako Kolín, který má v současné době velké problémy s kriminalitou i dopravou. Ohledně dopravy padla otázka, kudy že to bude jezdit 200 kamiónu denně do továrny. Místostarosta Vančura nastínil, že kamióny do města nevpustí, i kdyby se měli na všechny vjezdy do města instalovat závory. Problematická křižovatka v městské části Karlov by měla být do záři přebudována na provizorní kruhový objezd, na který budou kamióny najíždět směrem od obce Církvice. V této obci bude vybudován obchvat a nadjezd železnice. Z přístavu v Mělníce tak budou kamióny proudit po českých silních přes obchvat Kolína , dále přes obchvat Církvice až do továrny v Kutné Hoře. Ovšem kdy budou obchvaty zbudovány, to jsme se již nedozvěděli. Kolínský obchvat je zatím stále pouze science fiction pohádka. Takže Kolíne, těš se na dalších 200 kamiónů denně.

Paní Changová měla v závěru besedy velmi poutavý výstup ohledně ochrany životního prostředí jak v České republice tak i na celém světě. Zároveň nás všechny pozvala na zámek Roztěž u Kutné Hory, kde nyní pobývají. Na konci besedy řekla: „ Where is my iPhone ??“ Ten totiž nechala kolovat mezi studenty, aby se mohli podívat na tento technický zázrak. Naštěstí to nedopadlo jako ve filmu Obecná škola, kde magické kruhy, které nechal kouzelník v podání p. Čepka mezi dětmi kolovat, se ztratily. Iphone se naštěstí vrátil své majitelce.

Beseda byla velmi zajímavá a pro mnohým z nás odpověděla na naše otázky. Nicméně spousty otázek ještě nebylo zodpovězeno a na některé otázky získáme odpovědi až za několik měsíců, kdy se naplno rozjede výroba v továrně FOXCONN v Kutné Hoře.

Tomáš Kadečka ( www.mp3centrum.cz )

0 komentářů shlédnuto 3992x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art