Chytrá autorádia mají zajímavou historii

12.05.2016   Autor: admin

Poslouchat hudbu dnes nemusíme jenom doma, jelikož si můžeme tuto možnost pohodlně a bez jakýchkoliv problémů dopřávat třeba i v našem voze. Tak tomu dříve nebylo, jelikož to byla autorádia skutečně jenom pro vyvolené. Bylo to dáno hlavně jejich cenou. Dnes jsou naopak součástí většiny vozů. Pokud se podíváme také do minulosti, je třeba zmínit, že s nimi byl spojený i celkem zajímavý vývoj. O něm můžeme říci, že ho odstartovala značka Blaupunkt. Právě ta poprvé přišla se svou koncepcí lampového přijímače. Bylo tomu v roce 1932, kdy probíhala výstava rozhlasové techniky. Právě tento unikát postupně odstartoval vývoj tohoto segmentu.

Tato společnost ale nebyla rozhodně tou jedinou, která se zasloužila o to, že dnes je autorádio naprosto běžnou věcí v našich životech. Nezapomínejme také na značku Philips, která nám také ukazuje, že hrála v historii velmi důležitou roli. Konkrétně takovou, že v roce 1957 představila první tranzistorový přijímač. Ten byl od toho lampového skutečně velkým posunem kupředu, což znamenalo i jistoty toho, že bude postupně vzrůstat počet inovací, počet konkurentů a s tím půjde ruku v ruce i snižování ceny.

Vývoj zažilo autorádio celkem zajímavý

Pokud si projdeme několik zajímavých technologických novinek, můžeme začít třeba u bezpečnosti. Zde se v průběhu času objevilo několik cest. Ty byly spojeny třeba s odnímatelným čelním panelem, byly spojeny třeba s kódováním autorádia, stejně jako byly využívány i různé unikátní karty, bez kterých autorádio prostě nefungovalo. Svůj postup ve vývoji zažilo i provedení, kdy první varianty ani zdaleka nevěděli, co je to displej. Poté se objevil první malý, který zobrazoval několik základních informací. Ten se neustále zvětšoval a zkvalitňoval, až dosáhl současné podoby. Ta nabídne velikost několika palců, špičkové rozlišení a možnost dotykového ovládání.

Autorádia se vyvíjela také v souvislosti s možností ovládání. Dříve klasická tlačítka dnes nahrazuje již zmíněný dotykový displej. Nic neobvyklého ale není ani dálkové ovládání, stejně jako možnost propojení s vozem a využití tlačítek na volantu. Zlom také znamenal vývoj výpočetní techniky, kdy současné autorádio nabídne řadu různých vstupů, díky kterým není problém jednoduše přehrát vlastní mediální soubory několika desítek typů. Přitom první verze měly jenom zcela základní a samozřejmě také manuální tuner, určený k nalezení správné stanice.

Spojte rádio se svým vozem

Nyní se podívejme také na to, že dnes není problémem ani to, že můžete autorádio jednoduchým způsobem spárovat i s vaším vozem. To vám umožní nejenom zobrazovat prostřednictvím displeje různé informace a varování. Umožní vám to i řadu jiných věcí, jako je třeba nastavování různých vlastností vozu. Základem může být třeba klimatizace a topení, stejně jako to může být i samotné nastavení jízdních nebo jiných vlastností vozu.

Pokud zvolíte univerzální autorádio, je třeba říci, že k dispozici jsou obvykle jenom základní funkce a ne vždy je možné naplno využít konkrétní potenciál. Na druhou stranu připomeňme, že univerzální autorádia mají svou výhodu v tom, že jsou kompatibilní s jakýmkoliv autem. Roli nehraje ani automobilka, ani model vozu, ani to, kdy byl vyroben. Druhou možností jsou OEM autorádia, která jsou už typická tím, že nám nabídnou možnost plné kompatibility s vybraným autem. Stávají se tedy adekvátní náhradou třeba za často mnohem dražší originální rádio. Konkrétní OEM autorádia je třeba vybírat přesně podle určení, a to s ohledem na automobilku a konkrétní model vozu, tak i s ohledem na to, o jakou modelovou řadu, nebo o jaký rok výroby se jedná. Jedině tak bude nejenom správně pasovat, ale bude také zcela správně fungovat.

Jak dále dělíme autorádia?

Podívejme se společně i na další dělení, jelikož i to rozhoduje o tom, zda si vyberete skutečně ten správný model. Stejně jako v předchozím případě, ani zde nemusíte očekávat nic složitého. První možností jsou 2din autorádia. Jedná se o v minulosti velmi oblíbené řešení, které lze považovat za naprostou klasiku. A to z toho důvodu, že 2din autorádio má menší obdélníkový tvar a je tak určeno do těch automobilů, které nabídnou jenom tento konkrétní montážní otvor. I když se jedná o zařízení malé, nemusí být nekvalitní. Nejlepší varianty nabídnou třeba i vysouvací dotykový displej. Ten je samozřejmostí u druhé varianty, kterou jsou 2din autorádia. Ty jsou podstatně větší a právě displej tvoří jejich hlavní čelní část. Jsou oblíbenou součástí hlavně novějších vozů, a to jak pro svůj vzhled, tak i pro své funkce. 2din autorádio se může stát dokonalým multimediálním centrem každého vozu.

Chytrá autorádia překypují funkcemi

Již víte, jak a proč se jednotlivé možnosti dělí. Nyní se podívejme na to nejlepší na trhu. Tedy na chytrá autorádia, jejichž funkce rozhodně nezklamou. Když začneme u hudby, není to jenom automatický FM a AM tuner, který nabídnou. Lákadlem je často i to, že dokážou bez problémů přehrát jakýkoliv multimediální soubor. Poradí si s jakýmkoliv hudebním formátem, přehrají video, stejně jako nemají problém ani s obrázky. Díky dané oblibě vzrůstá i počet různých vstupů. Klasika je DVD mechanika. Moderní varianty by měly nabídnout i USB slot na připojení flash disku, stejně jako by neměl chybět ani slot na paměťovou kartu. Potěší ale i možnost bezdrátového spárování s celou řadou různých zařízení.

Lákadlem jsou i další vlastnosti

Chytrá autorádia dnes potěší i tím, že umí nahradit řadu dalších zařízení. Pokud budeme konkrétnější, je třeba zmínit třeba možnost GPS modulu. Díky napojení na anténu a využití map tak budete znát nejenom vždy svou polohu, ale zároveň si můžete být jisti i tím, že vždy najdete nejlepší cestu do cíle, do kterého vás chytré autorádio dovede. Stejně tak vám umožní i propojení s couvací kamerou. Pokud neradi parkujete, můžete na displeji jednoduše vidět, co se děje přímo za vámi. Mnozí ocení i handsfree modul, který je cestou nejenom ke snadnému, ale hlavně i bezpečnému telefonování. Při něm neriskujete ani případné pokuty, protože telefon lze nechat v kapse.

Pozitivní vlastnosti a možnosti mohou vycházet i z toho, že současná autorádia mohou nabídnout i operační systém. Může se jednat o Android, stejně jako není ničím výjimečný ani systém Windows CE. Díky tomu lze surfovat po internetu, vyřizovat emaily, hrát hry, nebo využívat řadu dalších praktických aplikací. Určitě při jejich využití nezapomínejte na to, že mnohé autorádio nabídne i dostupnost dalších, které si lze snadno stáhnout a následně nainstalovat.

Odborník na autorádia? 2DIN.cz

Historii i možnosti současných modelů jsme zmapovali. Pokud vás zajímá, kde si to nejlepší autorádio koupit, doporučíme internetový obchod 2DIN.cz. Ten je jedničkou na našem trhu, a to hned z několika důvodů. Sem se řadí třeba jistota bohatého výběru, jistota kvality nabízených výrobků, stejně jako nechybí ani pozitiva spojená s tím, že lze autorádia koupit za velmi dobré ceny.

Navíc nejde jenom o eshop. 2DIN.cz nabídne v Praze i rozsáhlý showroom, kde si lze prodávané modely jak prohlédnout, tak i vyzkoušet, nebo požádat o pomoc zkušený personál. Nápomocno může být i vlastní montážní centrum. Pokud si nebudete vědět rady s instalací nového autorádia, může vám být i odborně zapojeno. Dokonce na počkání. Tak neváhejte a podívejte se, co může být součástí i vašeho automobilu.

0 komentářů shlédnuto 194150x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art