Další konkurence Skype - Jajah

28.06.2005   Autor: admin

obrazekJe vidět že mnoho firmám leží nejrozšířenější VoIP program Skype dosti v žaludku. Proto poslední dobou vznikají programy které by se rádi podělili o velmi lukrativní trh. Poslední novinkou je program Jajah z rakouské dílny.

Program Jajah umožňuje volání mezi klienty zdarma, ale také i do volání do pevných sítí. Navíc do pokud si nyní program stáhnete a zaregistrujete dostanete 5 minut pro otestování služby. Službu jsem otestoval naprsto v pohodě i přes moje CDMA. Volat se dá pouze na pevnou linku na mobil to chce zaplatit kredit. Dale jsem si všiml že lze odesílat zprávy na mobil a na pevnou linku ale nikde se mi nepodařilo zjistit více informací, program mě odkázal na oficiální stránky a tam jsem nic nenašel.

Další výhodou je že Jajah umožňuje volání i do sítě skype což je snad první cizí klient který to dokáže, nevím jak tomu docílili když skype má uzavžený kody. Dále lze volat i do ostatních SIP sítí.

Jajah používá Sip protokol ale může využívati ostatní protokoli jako H323 a IAX2. Pro telefonování mezi klienty jajah používá speciální kodek, kterýmu stačí 4 Kb/s. Jinak používá kodeky Skype, G.711, GSM, G.729, G.723.1, G.726, iLBC a Speex.

Ceník hovorů do české republiky je docela dobrý až na telefonování na mobil :( Cena za minutu do pevné linky: 0,75 Kč (skype – 0,81 Kč) mobil: 6,45 Kč (skype – 6,24 Kč) Kompletní ceník ZDE

obrazek

Dále tak na okraj, u jajah jdou vyměnňovat skiny a vyzváněcí melodie. Zatím není výběr, ale uvidíme je na trhu jen chvili. Dale bych zapoměl že jajah umí i videokonferenci čož taky pro někoho bude jistě zajímavé.

No uvidíme jak se tento program prosadí. Můj názor je že má docela slušnou šanci ale co uvidíme.

Program si můžete stáhnout ZDE

0 komentářů shlédnuto 5116x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art