FAQ - často kladené otázky kolem iPhone

30.03.2010   Autor: Julek

Fórum (opět) zažívá hromadný útok začátečníků a stále dokola se nám tady točí stejné dotazy, rozhodl jsem se založit toto vlákno, kde budou postupně uváděny stručné, jasné a pochopitelné odpovědi na nejčastější dotazy.

1. iPhone nebo iPod Touch přestal fungovat, nejde zapnout, nebo na displeji svítí pouze ikona iTunes a obrázek USB kabelu.
Připojte iPhone nebo iPod Touch kabelem k počítači, spusťte iTunes. Pokud je vaše zařízení v iTunes vidět, vyberte ho a stiskněte tlačítko Restore. Tím se provede reinstalace firmwaru a obnovení továrního nastavení. Pokud iPhone nebo iPod Touch není v iTunes detekován, je nutné jej přepnout do DFU režimu (viz. dále) a provést Restore.

2. Restore iPhonu nebo iPodu Touch končí s chybou 9, 13, 14, 20, 23, 1015, 1600, 1601, 1604, 1611 nebo jinou.
Zkuste postupně tato řešení:
a/ Přepněte iPhone do DFU režimu, proveďte restore kliknutím na tlačítko Restore v iTunes.
b/ Použijte jiný USB port počítače.
c/ Použijte jiný USB-iPhone kabel.
d/ Odinstalujte iTunes, restartujte počítač, nainstalujte nejnovější verzi iTunes.
e/ Stáhněte si nejnovější firmware pro vaše zařízení, odkazy pro přímý download viz. např. zde. Ujistěte se, že stažený soubor má příponu .ipsw, a ne třeba .zip. Soubor s firmwarem případně přejmenujte. V iTunes klikněte na tlačítko Restore při současném držení klávesy Shift (Windows), resp. Alt/Option (Mac OS X), zadejte cestu ke staženému souboru s firmwarem.
f/ Použijte jiný počítač, nejlépe s operačním systémem Windows Vista nebo Windows 7.
g/ Použijte počítač Mac s operačním systémem Mac OS X.

3. Udělal jsem na iPhonu jailbreak (JB), abych mohl instalovat kradené aplikace. Při pokusu o nahrání aplikace z iTunes do iPhonu se ale zobrazuje chyba a aplikace se do iPhonu nenahraje.
Smyslem jailbreaku (JB) není umožnit instalaci kradených apliací, ale umožnit přístup do adresářové struktury operačního systému iPhonu. Díky tomu je možné do iPhonu instalovat i aplikace neschválené Applem, k čemuž slouží například správci balíčků Cydia nebo Rock. Jakákoliv diskuze na téma kradení aplikací (warez) je na tomto fóru zakázána, porušení tohoto pravidla se trestá trvalým zablokováním přístupu na fórum (ban).

4. Jak provedu Jailbreak na svém iPhonu nebo iPodu Touch?
Aktuální informace kolem Jailbreaku firmwaru 3.1.3 najdete v tomto vlákně.

5. Provedl jsem Jailbreak na iPhone 3GS, po restartu telefonu se zobrazí jen logo iTunes a obrázek USB kabelu.
Přibližně od října 2009 jsou nově vyrobené iPhony 3GS vybaveny novým spouštěcím kódem iBoot-359.3.2, který má zabránit možnosti provést Jailbreak. Ten sice provést lze, ale po restartu se telefon přepne do tzv. Restore režimu, ve kterém je na displeji zobrazeno logo iTunes a obrázek USB kabelu. Je nutné znovu provést Jailbreak, který však opět vydrží pouze do nejbližšího restartu telefonu. Tento dočasný Jailbreak se označuje jako Tethered Jailbreak.

6. Jak provedu odblokování telefonu pořízeného v zahraničí pro provoz s českou nebo slovenskou SIM kartou?
Pozor! Nový firmware 3.1.3 obsahuje také nový firmware baseband modemu 05.12.01, který momentálně nelze odblokovat! Aktualizovaný baseband nejde vrátit na starší verzi (downgradovat)! Aktualizujte firmware svého iPhonu nebo iPodu Touch na verzi 3.1.2, po provedení Jailbreaku pomocí blackra1n v iPhonu spusťte aplikaci blackra1n (ikona černé kapky), z nabízených možností ťukněte na možnost sn0w a potvrďte ťuknutím na modré tlačítko Install vpravo nahoře. Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

7. Po provedení Jailbreaku nemám v aplikaci blackra1n možnost nainstalovat Cydia, Rock ani sn0w. Mám jen volbu Uninstall sn0w.
Správci balíčků Cydia a Rock, stejně jako nástroj pro odblokování sn0w se instalují z internetu. Tyto volby jsou tedy v aplikaci blackra1n dostupné pouze tehdy, když má iPhone přístup k internetu. Připojte tedy iPhone přes WiFi k internetu a znovu v iPhonu spusťte aplikaci blackra1n. Nyní by jste měli mít možnost nainstalovat Cydia, Rock i sn0w.

8. Po provedení Jailbreaku přes blackra1n mi nefungují Push notifikace, WiFi, GPS a Youtube.
Nainstalujte balíček Push Notification Fix z repozitáře http://fishbone.ge. Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

9. Po provedení Jailbreaku přes blackra1n nemám přístup ke kompletní adresářové struktuře systému.
Nainstalujte balíček afc2add z repozitáře ModMyI.

10. Lze reklamovat iPhone nebo iPod Touch, na kterém byl proveden Jailbreak?
Ano. Před předáním zařízení do servisu proveďte Restore na originální firmware bez JB. Restore vrátí zařízení do původního stavu, nelze zjistit, zda byl někdy v minulosti proveden JB a/nebo odblokování.

11. Co je DFU režim, a jak funguje?
DFU (Device Firmware Update) je speciální servisní režim, ve kterém je možné provést update nebo reinstalaci firmwaru (restore) vašeho iPhonu nebo iPodu Touch, a to i v případě, že zařízení nelze nastartovat, nebo pokud nastane jakýkoliv jiný problém. Do DFU režimu se přepnete takto: Vypněte iPhone nebo iPod touch připojený kabelem k počítači, stiskněte současně tlačítka HOME a POWER, držte je 10s. Pusťte POWER, HOME držte dalších asi 10s. iTunes detekují iPhone a umožní jeho restore, displej iPhonu nebo iPodu Touch musí zůstat černý. Pokud se zobrazila ikona iTunes a USB kabelu, nejste v DFU ale pouze v Restore režimu. Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

12. Jak se můžu zaregistrovat na iTunes Store (App Store) bez platební karty, abych mohl stahovat free aplikace?
Spusťte iTunes, přepněte se na iTunes Store. Zcela dole vpravo klikněte na ikonku americké vlajky, změňte zemi na Českou republiku. Vyberte si nějakou free aplikaci, například Facebook, klikněte na GET APP (Stáhnout aplikaci), vyskočí okno pro přihlášení k účtu, zde zvolte Create New Account (Vytvořit nový účet). Odsouhlaste podmínky, zadejte požadované údaje, jako Payment Method (Způsob platby) zvolte None (Žádný). Na zadaný email vám následně dojde potvrzovací zpráva, účet aktivujete kliknutím na odkaz v této zprávě. V iTunes se můžete přihlásit k nově vytvořenému účtu. odrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

13. Vytvořil jsem si účet v iTunes Store, nepřišel mi potvrzovací email.
Doručení aktivačního emailu může trvat i několik dní, proto vyčkejte. Bývá problém s českými free maily (seznam.cz, centrum.cz apod.), na které někdy potvrzovací email nepřijde. Zkuste proto použít některou ze zahraničních služeb např. http://www.gmail.com.

14. Pokud si z iTunes smažu zakoupenou aplikaci (například po reinstalaci operačního systému), musím si tuto aplikaci koupit znovu?
Ne. Aplikaci si můžete opakovaně stáhnout z App Store, znovu už platit nebudete. Současně platí, že pokud je aplikace dočasně tzv. "v akci", tedy za sníženou cenu, nebo dokonce zdarma, pozdější aktualizace nebo opakované stažení máte k dizpozici opět bez placení, i když v tu dobu už se aplikace prodává za vyšší nebo plnou cenu.

15. Mám dva iPhony nebo iPody Touch. Musím si každou aplikaci kupovat dvakrát, když ji chci mít na obou zařízeních?
Ne. K vašemu účtu na iTunes Store (App Store) můžete synchronizovat libovolný počet iPhonů a iPodů Touch.

16. Mám dva počítače. Musím na každém používat samostatný účet na iTunes Store (App Store)?
Ne. K jednomu účtu na iTunes Store (App Store) můžete autorizovat až pět počítačů. Autorizace se provádí v iTunes volbou Store -> Authorize Computer.

17. Jak můžu deautorizovat počítač, který už nemám k dispozici?
Nelze. Po dosažení pěti autorizací se vám v nabídce zobrazí možnost "Deauthorize all", čímž zrušíte autorizaci všech dosud autorizovaných počítačů.
Více informací viz. http://support.apple.com/kb/HT1420.

18. Můžu iPhone nebo iPod Touch střídavě synchronizovat se dvěma nebo více počítači?
Oficiálně se u iPhone, iPod Touch a iTunes předpokládá, že jeden druh informace (například kontakty, kalendář, záložky, obrázky, hudba, video, aplikace) budou synchronizovány vždy s jedním a tímtéž počítačem. Můžete si tak nastavit, aby se kontakty, kalendář a záložky synchronizovaly s pracovním notebookem, aplikace s pracovním desktopem a obrázky, hudba a videa s domácím počítačem. Neoficiálně a bez záruky lze povolit synchronizaci stejného druhu informace s více počítači střídavě, podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

19. Jak zkopíruji hudbu a videa, uložená v iPhonu nebo iPodu Touch, do počítače?
Pro Mac použijte aplikace DiskAid ($9.90), iPhone View ($19.95), iPhone Explorer (zdarma), Senuti ($18.00), iRip ($19.95), pro PC například MediaMonkey, DiskAid a další. Pokud máte na iPhonu udělaný Jailbreak, můžete na iPhonu nainstalovat ssh server a pro přístup k souborům použít libovolný ssh/scp klient.

20. Jak na iPhonu nainstaluji ssh server?
Instalace ssh serveru vyžaduje Jailbreak. Prostřednictvím Cydia nebo Rock nainstalujte balíček OpenSSH z repozitáře Saurik, pro přístup k souborům použijte libovolný ssh/scp klient. IP adresu iPhonu zjistíte v nastavení sítě, v podrobnostech o WiFi připojení. Během prvního přihlášení k iPhonu přes ssh změňte hesla uživatelů root a mobile. Oba účty mají jako výchozí nastaveno heslo alpine.

21. Nemám datový tarif, jak můžu v iPhonu zcela zakázat mobilní datové přenosy přes GPRS/EDGE/3G?
V iPhone jděte na Nastavení -> Obecné -> Síť -> Mobilní datová síť. Smažte hodnoty parametrů APN, Uživatel a Heslo. Někteří operátoři (např. T-Mobile CZ) přístup k tomuto nastavení blokují, konkrétně u českého T-Mobilu si však datové přenosy můžete zablokovat přímo u operátora v Můj T-Mobile.
Druhá možnost vyžaduje Jailbreak: nainstalujte balíček SBSettings z repozitáře BigBoss, pro vypnutí mobilních dat použijte tlačítko EDGE v aplikaci SBSettings (aktivuje se přejetím prstu po horním okraji displeje). Pro vypnutí mobilních dat lze také použít webové služby http://iphonenodata.com/ nebo http://help.benm.at/.

22. Nefunguje mi přehrávání videí v Adobe Flash.
Adobe Flash Player pro iPhone momentálně neexistuje. Neoficiální řešení, vyžadující Jailbreak, je instalace balíčku iMobileCinema z repozitáře http://d.imobilecinema.com. Tento plugin umožní některá flash videa přehrát.

23. Jak zapnu druhý reproduktor na iPhone nebo iPodu Touch?
iPhone i iPod Touch mají jen jeden reproduktor.

24. Jak si můžu změnit vzhled grafického rozhraní iPhone?
iPhone oficiálně nepodoruje uživatelská grafická témata. Neoficiální řešení, vyžadující Jailbreak, je instalace balíčku Winterboard z repozitáře Saurik, do něj lze pak z Cydia nebo Rock doinstalovat stovky různých grafických témat.
Upozornění: někteří uživatelé hlásí po instalaci Winterboardu nestabilitu, rychlejší vybíjení baterie a další problémy.

25. Jak dostanu informace z iPhonu (Kontakty, Kalendář, Záložky) do počítače?
Pokud jste přeinstalovali operační systém počítače, nebo pokud již nemáte svůj počítač s nasychronizovanými informacemi k dispozici (porucha, krádež apod.), můžete informace z iPhonu přesunout do nového počítače nebo do nového uživatelského profilu stávajícího počítače. Postup funguje pro Windows XP, Vista, 7 i Mac OS X. Je však nutné se připojit k iTunes knihovně, se kterou dosud není synchronizovaný žádný iPhone ani iPod touch. Nejjednodušší řešení je za tímto účelem vytvořit novou iTunes knihovnu (a tedy nového uživatele).

a/ Vytvořte v počítači nového uživatele, přihlaste se do tohoto nového účtu.
2/ Připojte iPhone, spusťte iTunes. Vlevo klikněte na iPhone, na kartě Info zaškrtněte, které informace chcete sunchronizovat: Contacts (kontakty), Calendar (kalendář), Bookmarks (záložky) atd., klikněte na tlačítko Sync. iTunes by měly zahlásit, že tento iPhone je již synchronizován s jinou iTunes knihovnou a zeptá se, jak má naložit s informacemi v iPhonu. Měla by se zobrazit tato nabídka:

 

 

Klikněte na volbu Merge Info, což znamená Sloučit informace, tedy překopírování kontaktů, kalendáře atd. z iPhonu do počítače. Naopak volba Replace Info (Nahradit informace) by provedla jednosměrnou synchronizaci z počítače do iPhonu, a došlo by tak ke smazání všech dat v iPhonu! Podrobnější informace a diskuze viz. toto vlákno.

26. Je muj iPhone blokovany nebo lze použít s jakýmkoliv operátorem?
iPhone koupené od ČESKÝCH operátorů jsou neblokované a je možné je použít s jakoukoliv SIM jakéhokoliv operátora na světě. To samé platí také pro slovenský Orange. Naopak slovesnký T-Mobile prodává iPhone blokovaný pouze pro svou síť.

T-Mobile CZ, Vodafone CZ, O2 CZ, Orange SK - odblokované
T-Mobile SK - blokované

27. Jak zjistím verzi iBootu u iPhone 3Gs?
Nejjednodušší je, podívat se na výrobní číslo iPhone. Naleznete ho na zadní straně krabice od iPhone nebo v Nastavení → Obecné → Informace. 4. a 5. znak/číslo značí týden výroby. Pokud je toto číslo menší nebo rovno 40, máte starší verzi. Do 43. týdne se ale objevovali také iPhone se starším iBoot, ale jestli ho máte, jste LUCKYBOY :wink:

28. Po reklamaci jsem dostal nový iPhone, jak je to s jeho zárukou?
Pokud byla vaše reklamace vyřízena kladně a byl vám telefon vyměněn za nový, automaticky se na něj vztahuje nová 2letá záruka...
Citace:
Ve smyslu § 627 odst. 2 občanského zákoníku dojde-li k výměně zboží, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci, a to i v případě, že Vám prodávající nevystavil nový záruční list. Záruční list není žádný cenný papír a samozřejmě skutečnost, že na výrobek nemáte záruční list v žádném případě neovlivňuje záruční doby, která je stanovena zákonem.


Další otázky budou doplňovány, návrhy na další položky prosím posílejte do diskuze, nejlépe i s návrhem textu odpovědi.


 

Vase napady a navrhy adresujte sem :arrow: viewtopic.php?f=11&t=24869&p=216229#p216229

Originál vlákno na fóru zde.

Napsal : ls8

9 komentářů shlédnuto 10556x
  • Currently 4.8/5 Stars.
Michal 77 05.06.2010 11:00
Jde nějak přenést obsáhlý seznam kontaktů z Nokie do iPhonu? Aby se nemuselo překlepávat 270 kontaktů?
Nike shoes 21.06.2010 10:03
Good article!Thank u for sharing! There is no prada shoes paradise on earth equal to the union of love air jordan shoes and innocence. Human felicity is produced not so much by great nike shoes pieces of good fortune that gucci Shoes seldom happen , as by little advantages that occur http://www.nikeaf1jordanshoes.com/ every day .Welcome to buy and enjoy the greatest benefits.
ed Hardy Clothing 21.06.2010 10:04
Thanks for sharing this article.Growth and change are the cheap ed hardy law of all life. Yesterday's answers are herve leger dress inadequate for today's problems,just as the solutions of today will not fill the ed hardy sale needs of tomorrow.Although the world is full of ed hardy clothing suffering, it is full also of the overcoming of it http://www.edhardy-buy.com/ .Thank you again, and God bless you in future.
christian Louboutin UK 21.06.2010 10:05
I appreciate you sharing knowledge with us.As fruit needs not only christian louboutin shoes sunshine but cold nights and chilling tory borch shoes showers to ripen it, so character needs not only christian louboutin pumps joy but trial and difficulty to mellow christian louboutin sale it.Everything can be taken from a man but one thing,the freedom to choose his attitude in any given set of circumstances http://www.christianlouboutinshoestore.com/ .Thanks for a great post and interesting comments.
cheap Designer Handbags 21.06.2010 10:05
This is awesome!!! i can’t wait to get one of those louis vuitton bags!To make good use of discount leather handbags life one should have in youth the experience of advanced cheap designer handbags years, and in old age the vigor of youth.Youth is the Louis Vuitton Handbags season of hope, enterprise, and energy, to a nation as well as an individual http://www.handbags4buy.com/ .Good article! Thank u for sharing!
cheap Jordans Shoes 21.06.2010 10:06
Thanks for the help dear!Happy is the man who is living authentic jordan shoes by his hobby .Happiness lies not in the mere cheap nike shox possession of money,it lies in the cheap nike shoes joy of achievement , in the thrill of creative cheap jordans shoes effort.The supreme happiness of life is the conviction that we are loved http://www.nikejordanshoes2sell.com/ .A good website recommend.
wholesale Jordan Shoes 21.06.2010 10:07
wow very good collection.A new showcase for this site.Life is not divided into wholesale nike shoes semesters. You don't get summers off and very wholesale desiger handbags few employers are interested in helping you find cheap wholesale clothing yourself. Do that on your own wholesale jordan shoes time.In real life people actually have to leave the coffee shop and go to jobs http://www.uggjordanghd.com/ .The sting of a reproach,is the truth of it.New model, good design, this attracted me very much.
UGG Hammond Slipper 21.06.2010 10:07
A good website recommend!The Chinese word for crisis is divided into two characters ugg australia boots, one meaning danger ugg boots sale and the other meaning opportunity uggs cardy. The tragedy of life is not so much what men suffer cheap mbt shoes , but what they miss.I find life an exciting christian louboutin sale business,and most exciting when it is lived for others http://www.uggboots4buy.com/ . Thank u for sharing!
dfg 22.06.2010 03:20
MBT MBT shoes MBT Men shoes MBT Women shoes MBT Chapa Chapa GTX MBT Chapa GTX MBT Changa Women UGG Women UGG boots ugg boots cardy ugg women ugg cardy boots Nike Air Nike Air Max Nike Air Max Shoes Nike Dunk Nike Dunk SB Nike Dunk SB Shoes Nike Shox Nike Shox Shoes Timberland Timberland sale Timberland boots Timberland boots online Timberland on sale New timberland boots Women Bags Women Bags Sale Women Handbags Women Handbags Sale Women New Bags Cheap Bags Cheap Bags On Sale UGG UGG boots UGG boots short Short ugg Short ugg boots Ugg boots tall New women bags New women bags sale New women bags sale online Louis Vuitton Handbags Gucci bags hair straighteners hair straighteners sales GHD straighteners GHD straighteners sales CHI iron CHI iron sales BOSE headphones discount cheap CHI iron Nike Nike Shoes Nike Shoes Sale Nike running Nike running shoes Nike trainers Nike trainers shoes Timberland boots Timberland boots sale Timberland boot Timberland boot sale Timberland boots cheap Men timberlands nike air max sale nike air max spot up nike air max skyline nike air jordans women nike air max nike air max conquer nike air max 1 nl nike air max moto nike air max shoes nike air shox shox shoes nike air shoes air shox air shox shoes nike shox air nike air max ltd shox sneakers shox classic shox trainers mens shox nike shox shoes shox women shox cl nike max nike air shox shoes nike air yeezy shoes nike air yeezys nike air yeezy cheap nike shox air shox r4 air yeezy colorways nike air max series air yeezys shoes air yeezy shoe air shoes air yeezy shoes air jeezy shoes nike shox classic air yeezy sneakers nike airmax air yeezy sneaker nike air rift men shox red and black shox nike yeezys shox shoe nike classic men's shox shox sneaker air rifts nike size shox size 9 nike limited edition nike white pink shox black shox

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art