iPhone 3D a SIO2 realizace HRY

19.03.2010   Autor: Julek

Martin Knotek přináší další ze série článků programování her na iPhone.

Není tomu dávno co jsem dokončil svoji první hru pro iPhone. Hra byla testem schopností iPhone, prostředí a tak všeobecně. respektive byl to test zda mě platforma iPhonu zaujme. Nyní měsíc dva měsíce po tom co jsem začal pro iPhone vyvíjet můžu konstatovat, že 2D mě nezaujalo.

Tedy nastala doba pro 3D. Po několika dnech bádání nad články jsem se rozhodnul pro vývoj hry nad enginem SIO2. Tento engine mě zaujal hlavně tím, že měl zajímavá videa na youtube, byl pně free a podporoval textury exportované z Blenderu.

Rozhodl jsem se vyvinout menší dungeon hru. Jelikož je to moje první 3D hra čeká mě několik nástrah. Tyto nástrahy budu postupně sepisovat formou článků na zdejší blog. Motivací je pro mě velmi skoupá dokumentace pro SIO2. Tedy tolik k stručnému úvodu, nyní praktické informace.

 

Hra

Hru plánuji vyvíjet ve větším teamu, tedy nebráním se žádné spolupráci s designéry, programátory atd, kteří by se rádi přidali. Výsledek si slibuji ve formě zkušeností pro 3D nad iPhone. Několik dobrovolníků se mi již přihlásilo. První kroky jsou zahájeny, úspěchy budou komunikovány :-) Základní pravidlem je pro mě nebát se, stačí chtít a můžete se přidat.

SIO2

Oficiální stránkou je sio2interactive.com, stránka je na první pohled velmi skoupá a vypadá spíše koncipovaná na prodej vzorových příkladů. Začal jsem tedy stažením SDK:

http://sio2interactive.com/SIO2_iPad_and_iPhone_3D_Game_Engine_Download.html

SDK mě velmi překvapilo. Obsahuje:

  • tutorial projekty v xcode
  • pokus o dokumentaci (katastrofa)
  • zdrojové soubory pro animaci (.blend)
  • exporter
  • zdrojové soubory

Všechny projekty v xcode jsou snadno kompilovatelné a spustitelné

Wiki

Po prohlédnutí jsem se vydal do pátrání na wiki. Prakticiky fungují dvě:

Obě jsou velmi skoupé na slovo. Do oficiální se nikomu podle všeho nechce, stále více na mě působí SDK jen jako zdroj příjmu ze stahování vzorových příkladů. Xcode projekty mě ale nadchnuly, tak se nenechám odradit.

Na obou wiki jsem se zaregistroval podle zvyku s vývojem pod .NET. Rozšiřovat budu ale pravděpodobně jen oficiální, připadá mě přívětivější.

Blender

Ok wiki mám za sebou, prakticky jsem se nic nedozvěděl. Wiki je víceméně k ničemu, přečetl jsem si pár pravidel pro práci v blenderu  pár pravidel pro vývoj nad SIO2. Tutoriály jsou prakticky nepopsané. Uvidím, zda se mi informace, které mi teď přijdou jako nepodstané budou hodit.

Obecně se dá říct, že se vše točí kolem exportu z blenderu. Tento nástroj je pro mě obecně novinkou stejně jako programováno v apple. Tedy smrtelná kombinace nevyzkoušené klávesnice a nového programu nade mnou zatím vyhrává. Zatím mi pomáhá několik lidí, kteří chtějí vyzkoušet grafiku pro iPhone a mají zkušenosti s blenderem.

Plány do budoucna

Zatím je plánem vyzkoušet atomické prvky vývoje nad tímto zázrakem jménem iPhone. Interní plán je:

  • rozjetí vlastního jednoduchého 3d objektu v iPhone
  • rozjetí animace 3d v iPhone
  • rozjetí 3d mapy v iPhone
  • ovládni objektů v iPhone
  • fyzikální engine SIO2
  • konečná realizace

Spolupráce

Na závěr zopakuji, kdo se chce přidat je vítán, jsem v začátku, tak to bude jednodušší, v pozdější fázi projektu to už tak jednoduché nebude :-)

A nakonec motivace

 

Martinovo blog najdete na adrese http://knotek.blog.zive.cz/

Pokud někdo bude reagovat na Martinovu výzvu - kontaktujte ho na email martin(z)knotek.info

 

 

17 komentářů shlédnuto 6330x
  • Currently 4.6666666666667/5 Stars.
wiki& 20.03.2010 10:01
Lidi, když jste tak šikovní programátoři, myslíte že by se Vám chtělo vytvořit aplikaci Wherigo pro geocaching? Groundspeaku se do toho prý nechce. Upřednostnují Javu. Marně už dva roky vyhlížím kdy vyjde Wherigo player pro spuštění wherigo cartridgí a sám na to nemám abych tuhle aplikaci vytvořil. Udělali byste tím radost tisícům iPhonákům po celym světě ;)
Martin Knotek 22.03.2010 15:59
tak mi napiš co je na to potřeba a já ti řeknu jak je to složité udělat :-)
wiki& 28.03.2010 14:51
No to kdybych věděl :-D V programování se ani trošku nevyznám (když pominu generátor čísel na Commodore 64). Njelepší bude se asi zkontaktovat s groundspeakem (www.geocaching.com) a zeptat se jich. Oni budou jistě rádi že se ozval někdo kdo umí s kódem iphonu. Pravděpodobně bude potřeba to opsat z verze pro PDA, Symbian... nebo navigaci Colorado a upravit to pro applovskou platformu.
wiki& 28.03.2010 18:14
No to kdybych věděl :-D V programování se ani trošku nevyznám (když pominu generátor čísel na Commodore 64). Njelepší bude se asi zkontaktovat s groundspeakem (www.geocaching.com) a zeptat se jich. Oni budou jistě rádi že se ozval někdo kdo umí s kódem iphonu. Pravděpodobně bude potřeba to opsat z verze pro PDA, Symbian... nebo navigaci Colorado a upravit to pro applovskou platformu.
wiki& 28.03.2010 21:33
No to kdybych věděl :-D V programování se ani trošku nevyznám (když pominu generátor čísel na Commodore 64). Njelepší bude se asi zkontaktovat s groundspeakem (www.geocaching.com) a zeptat se jich. Oni budou jistě rádi že se ozval někdo kdo umí s kódem iphonu. Pravděpodobně bude potřeba to opsat z verze pro PDA, Symbian... nebo navigaci Colorado a upravit to pro applovskou platformu.
Jakub Navrátil 23.03.2010 19:18
Hezkej den, můžu se zeptat, co je to za hru na motivačních obrázcích? Díky
kpetanek 23.03.2010 19:50
Dungeon Hunter ;-)
cheap ugg kids boots on sale 21.06.2010 10:09
A good website recommend!The Chinese word for crisis is divided into two characters ugg australia boots, one meaning danger ugg boots sale and the other meaning opportunity uggs cardy. The tragedy of life is not so much what men suffer cheap mbt shoes , but what they miss.I find life an exciting christian louboutin sale business,and most exciting when it is lived for others http://www.uggboots4buy.com/ . Thank u for sharing!
wholesale Jordan Shoes 21.06.2010 10:10
wow very good collection.A new showcase for this site.Life is not divided into wholesale nike shoes semesters. You don't get summers off and very wholesale desiger handbags few employers are interested in helping you find cheap wholesale clothing yourself. Do that on your own wholesale jordan shoes time.In real life people actually have to leave the coffee shop and go to jobs http://www.uggjordanghd.com/ .The sting of a reproach,is the truth of it.New model, good design, this attracted me very much.
cheap Jordans Shoes 21.06.2010 10:11
Thanks for the help dear!Happy is the man who is living authentic jordan shoes by his hobby .Happiness lies not in the mere cheap nike shox possession of money,it lies in the cheap nike shoes joy of achievement , in the thrill of creative cheap jordans shoes effort.The supreme happiness of life is the conviction that we are loved http://www.nikejordanshoes2sell.com/ .A good website recommend.
discount Leather handbags 21.06.2010 10:12
This is awesome!!! i can’t wait to get one of those louis vuitton bags!To make good use of discount leather handbags life one should have in youth the experience of advanced cheap designer handbags years, and in old age the vigor of youth.Youth is the Louis Vuitton Handbags season of hope, enterprise, and energy, to a nation as well as an individual http://www.handbags4buy.com/ .Good article! Thank u for sharing!
christian Louboutin UK 21.06.2010 10:12
I appreciate you sharing knowledge with us.As fruit needs not only christian louboutin shoes sunshine but cold nights and chilling tory borch shoes showers to ripen it, so character needs not only christian louboutin pumps joy but trial and difficulty to mellow christian louboutin sale it.Everything can be taken from a man but one thing,the freedom to choose his attitude in any given set of circumstances http://www.christianlouboutinshoestore.com/ .Thanks for a great post and interesting comments.
cheap Ed Hardy 21.06.2010 10:13
Thanks for sharing this article.Growth and change are the cheap ed hardy law of all life. Yesterday's answers are herve leger dress inadequate for today's problems,just as the solutions of today will not fill the ed hardy sale needs of tomorrow.Although the world is full of ed hardy clothing suffering, it is full also of the overcoming of it http://www.edhardy-buy.com/ .Thank you again, and God bless you in future.
Nike shoes 21.06.2010 10:14
Good article!Thank u for sharing! There is no prada shoes paradise on earth equal to the union of love air jordan shoes and innocence. Human felicity is produced not so much by great nike shoes pieces of good fortune that gucci Shoes seldom happen , as by little advantages that occur http://www.nikeaf1jordanshoes.com/ every day .Welcome to buy and enjoy the greatest benefits.
dfg 22.06.2010 03:16
MBT MBT shoes MBT Men shoes MBT Women shoes MBT Chapa Chapa GTX MBT Chapa GTX MBT Changa Women UGG Women UGG boots ugg boots cardy ugg women ugg cardy boots Nike Air Nike Air Max Nike Air Max Shoes Nike Dunk Nike Dunk SB Nike Dunk SB Shoes Nike Shox Nike Shox Shoes Timberland Timberland sale Timberland boots Timberland boots online Timberland on sale New timberland boots Women Bags Women Bags Sale Women Handbags Women Handbags Sale Women New Bags Cheap Bags Cheap Bags On Sale UGG UGG boots UGG boots short Short ugg Short ugg boots Ugg boots tall New women bags New women bags sale New women bags sale online Louis Vuitton Handbags Gucci bags hair straighteners hair straighteners sales GHD straighteners GHD straighteners sales CHI iron CHI iron sales BOSE headphones discount cheap CHI iron Nike Nike Shoes Nike Shoes Sale Nike running Nike running shoes Nike trainers Nike trainers shoes Timberland boots Timberland boots sale Timberland boot Timberland boot sale Timberland boots cheap Men timberlands nike air max sale nike air max spot up nike air max skyline nike air jordans women nike air max nike air max conquer nike air max 1 nl nike air max moto nike air max shoes nike air shox shox shoes nike air shoes air shox air shox shoes nike shox air nike air max ltd shox sneakers shox classic shox trainers mens shox nike shox shoes shox women shox cl nike max nike air shox shoes nike air yeezy shoes nike air yeezys nike air yeezy cheap nike shox air shox r4 air yeezy colorways nike air max series air yeezys shoes air yeezy shoe air shoes air yeezy shoes air jeezy shoes nike shox classic air yeezy sneakers nike airmax air yeezy sneaker nike air rift men shox red and black shox nike yeezys shox shoe nike classic men's shox shox sneaker air rifts nike size shox size 9 nike limited edition nike white pink shox black shox
alex 07.07.2010 09:41
I tak je na co napiš it could Tues já jak logo design je to řeknu website design složité udělat logo designs :-) business logo
alex 07.07.2010 09:41
I tak je na co napiš it could Tues já jak logo design je to řeknu website design složité udělat logo designs :-) business logo

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art