Navigace pro iPhone, velké srovnání

10.11.2009   Autor: Julek

Ahoj, Lubomír Pecha (Golf) pro Vás zpracoval velké srovnání navigací pro iPhone, více uvnitř..

 

 

V přehledu vycházím z informací tohoto fóra, z AppStore, ze specializovaných fór o navigacích (např. http://www.poi.cz, http://navigovat.mobilmania.cz nebo http://forum.entershop.cz , jiných diskusních fór atd) a z osobních poznatků (mockrát zkoušeno i na dvou iPhonech, kolegův 3G nikdy JB neměl a nemá, a můj 3GS s JB, kde ale téměř nic navíc není, používám Backgrounder a MyProfiles).

Pro úplnost přdávám i odkazy na recenze (byť jsou nepřesné a někdy i zavádějící). Mimochodem, veký srovnávací test (mimo působnost iPhone), se kterým se hodně lidí nemůže smířit, je na Navigovat.cz, podle všeho nestranný a důkladný (tendenční od ADACu je dost směšný, a po přečtení způsobu hodnocení naprosto ztrácí na věrohodnosti).

Pro začátek, pro ty méně znalé, trochu teorie… Každý navigační sw se skládá ze dvou hlavních částí, vlastního navigačního softwaru (podle něj navigace vypadá graficky, má různé funkce a vlastnosti, ovládání…) a mapových podkladů (od toho se odvíjí pokrytí mapami, volba tras, kvalita a aktuálnost silničního a jiného zobrazení). Takže krásná navigace s mizernými mapami je k ničemu, primitivní a jednoduchá navigace s dobrým mapovým zázemím udělá nakonec lepší práci.

Pro úplnost  zde zmíním dva hodně opakované problémy navigace versus iPhone. První je s kvalitou, nebo dokonce i absencí, signálu GPS (a to i přes GoogleMaps normálně fungující!), který je u určitého procenta uživatelů iPhonu bez JB i s JB. Diskutuje se to v mnoha vláknech zde, zatím bez jakéhokoliv výsledku. Řešením je v budoucnu aktivní holder s GPS čipem SiFRIII od TomToma (bez nutnosti JB), nebo možnost použití placené aplikace pro externí modul bluetooth GPS rogyGPS(nutný JB). Druhým problémem je nabíjení/nenabíjení při navigaci v autě, více zde.

Legenda k označení/hodnocení:
+ excelentní kladná vlastnost
+ kladná vlastnost, funkce je dostupná
± někde mezi, individuální, pro někoho klad a pro někoho nedostatek, každopádně kompromis
- záporná vlastnost, absence funkce
- tragicky záporná vlastnost
* nehodnoceno, není nebo nebylo dostupné k hodnocení

Mapové podklady a jejich pořadí je předem dané,  nemusíte souhlasit, ale je to všeobecně uznáváno na jiných fórech, specializovaných na tuto problematiku a misky vah jsou jednoznačné. Proto:
+ TeleAtlas (dále jen TA)
± NavTeq (NT)
- CEDA
Vlastní navigační sw ve všech navigačních systémech pro iP, pro úplnost, zvládá:
° 2D/3D zobrazení
° oblíbené
° volba druhu tras
° denní/noční režim (některé i automaticky)
° simulaci trasy, náhled trasy
° rychlostní limity a upozornění při jejich překročení (ne vždy aktuální)
° ovládání hlasitosti povelů tlačítky na boku (možno pouze v okamžiku vlastních povelů!!!)

3D budovy (pro vlastní navigování nepodstatné) jsou pouze u iGO a NDrive. Některé z navigací naopak neumí navigaci na souřadnice (vyjímkou ale je Ndrive, Sygic a CoPilot!), možnost to obejít je zde.

Navigační systémy jsou seřazeny podle vstupu na trh (tedy verze s českou lokalizací a mapami CZ), ničím jiným toto pořadí není (Sygic byl sice úplně první, ale v Cydii pod názvem iDA, navíc ukradený a cracklý!), v závorce je verze ve které je to hodnocené, u každé je úvodní obrázek při náběhu aplikace a pro srovnání grafiky 3D pohled ze stejného místa. Uvádím pro úplnost i možnost úprav, žádný odkaz zde není warez a na žádném z těchto odkazů se warez nepodporuje!

Navigon (1.2.0) (vlákno o navigaci zde, recenze Mobil.cz a Navigovat.cz .


Originální instalace:

+ přesnost lokalizace (šipka na trase) naprosto nejdokonalejší
+ plynulost pohybu navigace
+ upozornění na radary (předem zvukové i grafické, pouze pevné radary)
+ průjezdní body
+ navigace na kontakty
± navigace na souřadnice (lze obejít, viz výše)
+ domovská adresa
+ ztlumení při použítí iPodu (plynulé)
+ integrace do systému iPhonu (včetně iPodu a jeho ovládání)
+ klávesnice systémová
+ množství informací na displayi
+ ovládání hlasitosti navigace v aplikaci (musí se do menu!)
+ zobrazený stavový řádek nad navigací (síla signálu,GSM, hodiny, BT…)
± mapové podklady (NT)
- nemožnost zoomu při 3D
- databáze POI pro ČR

Možnost úprav

Bez JB: Eliminace velikosti aplikace  odmazáním nepotřebných map, podle Jablicka.com

Stručné hodnocení:

Velice příjemná navigace, momentálně nejpřesnější  lokalizace ze všech navigací pro iP, možno doporučit každému, po instalaci máte v podstatě ihned vše co potřebujete ve velice příjemném, decentním a slušivém kabátku, jednoduše a přehledně zpracované bez zbytečných efektů. Jenom pozor na plánování tras (viz výše) a hodně vysoký „nadhled“ nad mapou.


V příštím článku nás čeká Sygic (7.71.4)
24 komentářů shlédnuto 21137x
  • Currently 4.8/5 Stars.
iphonemato 11.10.2009 19:33
Suhlasim navigon je naj skusal som vsetky navigacie vratanie tomtom ale navigon je snich najlepsi mozem len odporucit keby tie gps racej kvalitnejsie vyrabali lebo navigacii hruza ale uz sa mi viac krat stalo ze ma necala v stichu predstavte si velka krizovatka s viacerimi cestami a pred nou mi napise a vola otocte sa ste v slepej ulici tak to vie nastat iba ma zalial studeny pot vtey uz len hladiet na znacky.
Lafi 12.10.2009 19:41
taky napis te ze do auta to je nanic spatny signal,porad se straci uz bych do toho nesel hruza..........
tom 24.10.2009 11:12
pokud někdo jezdí v tanku, tak ano. Se ztrátou signálu problém nemám, navigace super :-)
BORN_TO_GRILL 13.10.2009 13:42
Mam navigon a je vyborny. Bez problemu jsem s nim dojel kamkoliv,jen je potreba,aby byl umisten blizko celniho skla.Ve mestech trosku trva,nez chyti signal,jinak musim rict,ze je to super a navigaci povazuji za plnohodnotnou.
zbyněk 13.10.2009 20:50
mám navigon a žádný problém co jse týče signálu jsem ještě nezaznamenal.
T.komm 16.10.2009 12:54
S navigonem najeto 2000 km (čr, sk, maďarsko, německo, slovinsko, chorvatsko) pouze dva výpadky signálu a bez problému našel i pár zkratek o kterejch jsem nevěděl... nelituju ani koruny
Gregis 16.10.2009 16:04
Navigon je fajn. Signál mi na něm fungoval ze začátku asi 2x a od té doby ne něm nemám signál....(ani na jiných gps aplikacích)...
T.komm 17.10.2009 16:36
Jen by me zajimalo jestli bude tomtom drzak fungovat ve spojenim s navigonem. Nikde jsem se otom nic nedocet a uvazuji o koupi drzaku
Ruprechtus 31.10.2009 07:55
iPhone 1. generace, roqyGPS, externí přijímač GPS a Navigon; naprosto bezproblémová a přesná navigace.
Roman 23.11.2009 09:34
Zdravím Tě, jak jsi tam dostal to rogyGPS, já to v Cydii nemůžu najít, kde to mám hledat? Dík moc za odpověď.
Ruprechtus 31.10.2009 08:08
iPhone 1. generace, roqyGPS, externí přijímač GPS a Navigon; naprosto bezproblémová a přesná navigace.
Ruprechtus 31.10.2009 10:51
iPhone 1. generace, roqyGPS, externí přijímač GPS a Navigon; naprosto bezproblémová a přesná navigace.
Jaryn 03.11.2009 22:45
které navigace jsou zdarma a bez JB, JB mi nejde, nevím proč
Jaryn 03.11.2009 22:53
které navigace jsou zdarma a bez JB, JB mi nejde, nevím proč
Jaryn 04.11.2009 18:50
které navigace jsou zdarma a bez JB, JB mi nejde, nevím proč
Jaryn 04.11.2009 18:56
které navigace jsou zdarma a bez JB, JB mi nejde, nevím proč
reno 08.11.2009 13:29
žádné
Antabelus 08.11.2009 13:17
Navigace jako taková zdarma není žádná a k žádné oficiální z AppStore (kde je drtivá většina, v podstatě se dá říci že všechny) jailbreak vůbec nepotřebuješ.
ventil 19.11.2009 18:01
Kde jste přišli na to, že u Ndrive je doživotní aktualizace map zdarma. Neprudím, jen se ptám.
beli 21.11.2009 14:14
je k teto navigaci potreba internet?...samozrejme krome jeho stazeni
basacek 12.01.2010 19:36
Mám tom tom car kitpro iphone staženou navigaci NAVIGON 1.4 testoval sem to s garmin a iphone navigoval přesněji a příjeměji než drahá navigace
Aleš 17.04.2010 18:57
Prosím o pomoc stáhl jsem si Navigon, ale nemohu zadat jinou zemi než Rumunsko..... Prosím poraďte
CvS 19.04.2010 21:39
Jen by me zajimal jak se perete se ztratpu signalu. Prvni verze navigonu fungovala na jednicku. Od prvni katulaizace ztraci signal a vubec nefunguje. Resil sem to preinstalaci navigace a i reklamaci iphonu, ktera mi byla uznana. I na novem iphonu navigon nenaviguje... Mate nekdo podobny problem?
dfg 22.06.2010 03:58
MBT MBT shoes MBT Men shoes MBT Women shoes MBT Chapa Chapa GTX MBT Chapa GTX MBT Changa Women UGG Women UGG boots ugg boots cardy ugg women ugg cardy boots Nike Air Nike Air Max Nike Air Max Shoes Nike Dunk Nike Dunk SB Nike Dunk SB Shoes Nike Shox Nike Shox Shoes Timberland Timberland sale Timberland boots Timberland boots online Timberland on sale New timberland boots Women Bags Women Bags Sale Women Handbags Women Handbags Sale Women New Bags Cheap Bags Cheap Bags On Sale UGG UGG boots UGG boots short Short ugg Short ugg boots Ugg boots tall New women bags New women bags sale New women bags sale online Louis Vuitton Handbags Gucci bags hair straighteners hair straighteners sales GHD straighteners GHD straighteners sales CHI iron CHI iron sales BOSE headphones discount cheap CHI iron Nike Nike Shoes Nike Shoes Sale Nike running Nike running shoes Nike trainers Nike trainers shoes Timberland boots Timberland boots sale Timberland boot Timberland boot sale Timberland boots cheap Men timberlands nike air max sale nike air max spot up nike air max skyline nike air jordans women nike air max nike air max conquer nike air max 1 nl nike air max moto nike air max shoes nike air shox shox shoes nike air shoes air shox air shox shoes nike shox air nike air max ltd shox sneakers shox classic shox trainers mens shox nike shox shoes shox women shox cl nike max nike air shox shoes nike air yeezy shoes nike air yeezys nike air yeezy cheap nike shox air shox r4 air yeezy colorways nike air max series air yeezys shoes air yeezy shoe air shoes air yeezy shoes air jeezy shoes nike shox classic air yeezy sneakers nike airmax air yeezy sneaker nike air rift men shox red and black shox nike yeezys shox shoe nike classic men's shox shox sneaker air rifts nike size shox size 9 nike limited edition nike white pink shox black shox

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art