Nejlepší foťák na cesty? Přece iPhone 6s!

03.06.2016   Autor: admin

"Ty fotíš mobilem? Ty jsi blázen, vždyť to je jen telefon a foťák nikdy nenahradí!" Tohle jsem asi před rokem řekl kamarádovi v reakci na to, když mi tvrdil, že už fotí téměř jen na telefon. Během toho roku se toho hodně změnilo a dnes jsem podobné tvrzení naopak zase slyšel já od jiného kamaráda. Ale popořádku.

Živí mě focení. Hned po škole jsem začal fotit pro nejrůznější magazíny, noviny a vydavatelství. Za reportážemi jsem procestoval půl světa. Teď je ze mě svatební fotograf. Ale do světa mě to táhne pořád. A tak si občas někam zajedu. Někdy to je vyloženě jen dovolená a někdy to je naopak naplánovaný fotografický projekt s jasným cílem. S kamarádem jsme dokonce založili spolek dokumentárních fotografů nesoucí název noba.collective a snažíme se vydávat tištěný magazín s našimi projekty. Vždy mi šlo o maximální technickou kvalitu snímků. Už od začátku, když jsem ještě fotil na klasické filmové zrcadlovky, jsem investoval do techniky maximum prostředků. Do Palestiny jsem jel fotit demonstrace s batohem plným objektivů a třemi profi těly. Postupem času se můj přístup k fotografování začal měnit a před dvěma roky jsem do Guatemaly odjížděl s jedním tělem a jedním pevným objektivem. Nafotil jsem tam projekt o životě v okolí sopky Pacaya, který získal ocenění na Slovak Press Photu a byl publikován v mnoha zahraničních magazínech a fotografických portálech. Takže i s minimálním vybavením se to povedlo - byl to jakýsi počátek mé cesty k minimalismu. Ale ještě pořád jsem měl odpor k focení mobilem. Připadalo mi to, jako degradace fotografie. Pokaždé, když někdo řekl "fotím mobilem", tak se mi v hlavě vybavily ony fotky děvčátek z Facebooku s "duck face". A tohle jsem prostě nemohl překousnout. Věděl jsem sice, že na mobil fotí i český fotoreportér Jan Šibík ale ještě pořád to pro mě nic neznamenalo.

Změna přijít musela

Ta změna v mém myšlení měla vlastně dva impulzy. Prvním byla výstava fotografa Michael a Christophera Browna, což je prestižní fotograf, který fotí na iPhone a který byl přijat do legendární agentury Magnum Photos. Vytištěné fotky vypadaly skvěle. Nikdy bych neřekl, že jsou z mobilu. To byl takový první malý červík, který mi začal vrtat hlavou. A druhým impulzem bylo to, že jsem začal koketovat s myšlenkou tvorby videí. Chystal jsem se na měsíc na Filipíny a chtěl jsem videa jako doplněk k fotkám z cesty. Mám přece profi těla Canon EOS 5D mk III, která jsou na tvorbu videa ideální. Takže by to měla být hračka s nimi točit. Ale zjistil jsem, že bych se musel odklonit z mé cesty k minimalismu - musel bych vozit stativ, externí mikrofon, steadicam, lupu na displej a další nezbytnou techniku, bez které na DSLR točit prostě nejde. A to jsem nechtěl, chtěl jsem něco malého, co bude mít fungující autofocus a stabilizaci obrazu, abych se nemusel tahat se stativem. A tak jsem noci trávil na YouTube a hledal a hledal a sledoval ukázková videa. Nebudu to prodlužovat, nejlepší volbou se jevil iPhone 6s. Byl malý a videa z něj byla prostě dokonalá. Díky digitální stabilizaci obrazu nebyla roztřesená a fotografie z něj byly téměř srovnatelné (když to trochu přeženu) s fotkami, které jsem pořídil na svou první digitální zrcadlovku, kterou byl Nikon D70s. Byl jsem zaskočený, překvapený, unešený a zároveň rozhodnutý jít do iPhone 6s. Splňoval prakticky vše, co jsem hledal.

Právoplatný člen výpravy

Krabička s iPhonem působila nenápadně, stejně jako telefon sám. Vypadal dokonale. Pořídil jsem ještě ochranu na displej z tvrzeného skla a silikonový kryt. Cesta k prvním testovacím fotkám nebyla snadná. Popravdě, pro mě byla dosti trnitá a plná nadávek. Aktivace telefonu byla pro mě, jakožto dosavadního uživatele Androidu, nesmyslně složitá a zdlouhavá. Ale nakonec se povedla. Stáhl jsem aplikaci Instagramu a VSCO pro úpravu fotek a pustil jsem se do testování. Autofocus fungoval skvěle, fotky vypadaly dobře a videa? Videa jsou famózní. Prostě jsem si z nich sedl na zadek. Stabilizace, ač pouze digitální, funguje velmi dobře a maskuje veškerý případný třes. S mobilem lze snadno točit z ruky. Navíc i během točení mobil plynule ostří. Tohle prostě mé 5D mk III neumí. A tak se stal iPhone 6s členem naší výpravy na Filipíny.

Pohotový a nenápadný fotoaparát

Myslel jsem si, že s ním budu fotit jen momentky a semtam natočím nějaké to video. Na pořádné focení mám přece Canona. Ano, fotil jsem s ním momentky a nafotil jsem jich za ten měsíc téměř 1500. Přitom na 5D mk III jsem nafotil 2000 fotek. Tedy téměř stejný počet snímků. Mobil se ukázal jako pohotový a nenápadný fotoaparát. Měl jsem jej pořád u sebe. I když jsem šel večer na trh jen pro pár banánů a nechtělo se mi brát velký fotoaparát, tak iPhone jsem měl s sebou a mohl jsem si jen tak mimochodem udělat pár fotek. Vytáhl jsem iPhone z kapsy, udělal fotku, schoval a šel dál.

Ale přátelé, víte co je na focení iPhonem nejlepší? Ta elegantní nenápadnost! Kdybych na trhu na Filipínách vytáhl 5D mk III a začal tam s ním běhat, tak se na mě dívá celá tržnice. Upoutal bych pozornost všech. Většinou v tom negativním smyslu, protože tam ještě pořád stále platí ono "máš zrcadlovku = jsi zazobanec a oškubem tě". Když na někoho namíříte mobil, tak se tváří pořád přirozeně. Mobil jim nepřijde ničím výjimečný. Filipínci sami mají mobil pořád v ruce. I v těch nejmenších a nejzapadlejších horských vesničkách na severu Filipín měl každý mobil. V autobuse, na ulici, na trhu, zkrátka všude jste viděli lidi s telefonem jak chatují nebo telefonují. A tak ani místním nepřišlo divné, když jsem fotil já mobilem. Byl součástí jejich života, byli na něj zvyklí. Naopak, pokud jsem z batohu vytáhl Canona, tak jsem už dopředu věděl, že v obchodě budu platit za zboží víc, než bych měl, že ten rozesmátý stařík, kterého chci vyfotit, se přestane smát a začne zkoumat, čím jej chci fotit a že na sebe upoutám pozornost všech případných chmatáků. Mobil se ukázal na momentky jako výborný fotoaparát.

Praktické zkušenosti s iPhone 6s

Aby to nebyla jen samá chvála a nevypadalo to jako PR článek, tak tady jsou i nějaké praktičtější a kritičtější informace. Na cesty si vozím Macbook a fotografie zálohuji na něm a na externím disku. Ukázalo se, že zálohování není tak úplně jednoduché jako z CF karet - fotografie a videa musíte importovat, nemůžete si je přes laptop prohlížet přímo z iPhonu a promazávat je. Veškerá komunikace s iPhonem probíhá přes aplikaci iTunes - nebo jiné aplikace pomáhající při importu. Pokud si chcete na iPhone nahrát např. ofocenou mapu, tak musíte na Macbooku vytvořit složku, do ní fotky natáhnout a složku synchronizovat s iPhonem. Pro mě nesmyslně složité a na cestách zdlouhavé. Na jednoduché přetažení fotek do iPhonu zkrátka zapomeňte. Vím, že Apple se nepřizpůsobuje uživateli a že naopak uživatel se musí přizpůsobit Apple ale tohle mě zkrátka neskutečně vytáčelo - na každou prkotinu musíte mít aplikaci a tedy přístup k internetu, což občas v horách v Asii prostě nejde. Autofocus iPhonu se chytá dobře i v horších světelných podmínkách a to jak u focení, tak u videa. Problém dělají jen kontrastnější scény - např. pokud budete fotit/točit někoho před keřem, tak se nemusí iPhone úplně spolehlivě chytit. Problém s ostřením jsem zaznamenal jednou za jízdy na motorce, kdy jsem chtěl točit krajinu před námi - iPhone nebyl schopný zaostřit, jakoby přeostřoval stále dopředu. Ale v 95% zaostří spolehlivě a výše uvedené příklady jsou spíše extrémy a výjimky a na autofocus si tedy nemohu stěžovat. Optickou stabilizaci má sice jen iPhone 6s Plus ale i ta digitální u iPhone 6s strčí do kapsy své konkurenty z řad jiných značek a to i modely opatřené právě optickou stabilizací. Věřte mi, prošel jsem stovky videí na YouTube a na vimeu. Mobily ostatních značek s optickou stabilizací měly tu nepříjemnou vlastnost, že např. při chůzi se jakoby obraz nepřirozeně "sekal". To se u iPhone 6s neděje a obraz je krásně plynulý. Co mě na cestě po Filipínách ale nepříjemně překvapilo byla wifi u iPhone 6s, resp. připojení se na wifi. Prostě se moc nechytá, pokud je signál slabší - což je v Asii zcela běžné. Tam, kde se Samsung J5 bez problémů chytil, tak iPhone 6s mnohdy danou síť ani nenašel. Když jsem pak googlil, tak jsem narazil na diskuze, kde si na to stěžovalo více vlastníků iPhonů. Takže je to asi běžný problém iPhonu . Mile mě překvapilo odemknutí telefonu otiskem prstu. Je rychlé a pohotové.

Na Filipínách jsem měl 64GB verzi iPhonu 6s. Ukázala se jako dostačují í - v pohodě se na něj vlezla všechna videa i fotografie a ještě jsem měl rezervu asi 4GB. Když to šlo, tak jsem zálohoval a pokud jsme se dostali na místo, kde byla wifi, tak jsem pár fotek vložil i na Instagram. Instagram je aplikace, která umožňuje fotografie nejen publikovat ale také upravovat a to přímo v telefonu. Upravovat můžete dokonce i videa - u těch je však omezení na 15s, čili delší video musíte oříznout. Instagram je bezva právě pro cestovatele. Můžete rychle posílat kamarádům fotky z cest a zároveň brouzdat po fotogaleriích jiných uživatelů ze stejných míst, kde se zrovna nacházíte. Čili můžete čerpat inspiraci a mnohdy najít i zajímavosti ve vašem okolí, o kterých jste předtím ani nevěděli.

Cesta k minimalismu

Byla to vlastně má další cesta k minimalismu. Samozřejmě, že na DSLR budu zakázky i projekty fotit dál, tak daleko mobily nejsou. Navíc si nedovedu představit, co by nevěsty říkaly na to, kdybych na svatbu přišel fotit se dvěma iPhony. Asi by se divily. Ale věřím, že budoucnost taková bude. Dočkáme se zařízení "all in one". Pokud přemýšlíte nad fotoaparátem/kamerou na cesty, tak mohu iPhone 6s vřele doporučit. Stane se vaším nenápadným parťákem, který vám pomůže zachytit neopakovatelné momenty. Zní to jako klišé ale je to tak.

Webové stránky Martina Holíka www.mafoto.cz

Instagram Martina Holíka www.instagram.com/martin_holik

0 komentářů shlédnuto 68561x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art