Šibenice alias The Gallows for Everyone - game

26.08.2010   Autor: Julek

Mám rád české hry a o to raději bych Vám chtěl představit Šibenici. Českou hru Michala Šefla.

Šibenice pro každého, tak zní původní název nedávno vydané slovní hry, kterou od aktuální verze 1.2 najdete na App Store pod názvem The Gallows for Everyone.


Jedná se o klasické hádání slov, zakomponované do příjemné kreslené grafiky. A ač jde o šibeniční prostředí, hra strach rozhodně nenahání (rating 4+) a klade důraz na přístupnost a hratelnost.

Slovní databáze sice nepatří mezi největší, obsahuje však dostatek slov, se kterými se běžně setkáváme a které vydrží na desítky hodin hraní. Ve hře také nenaleznete pobuřující výrazy. tudíž je vhodná i pro mladší hráče.

Hra je rozdělena do tří obtížností, z nichž v každé další máte menší počet životů (pokusů) na uhodnutí slova a vyšší bonus ke skóre. První z obtížností je určena pro začínající hráče a nabízí přibližně 300 jednodušších slov s popisem, které zná každý. Ve zbylých dvou se již utkáte s celou slovní zásobou, čítající přes 2000 slov a dvouslovných výrazů, ale na nejtěžší obtížnost se musíte obejít bez popisu. Každá obtížnost pak má své vlastní online žebříčky a achievementy, které můžete splnit. Kromě toho je ve hře k dispozici i nápověda, která odstraní tři znaky, které ve výrazu nejsou, ale máte jí pouze omezený počet a její získání není jednoduché (za každých pět uhodnutých výrazů obdržíte jednu).



Automatické ukládání hry pak je v takovéto hře samozřejmostí, ale skutečný pytel novinek se roztrhl až s příchodem updatu. Asi největším záporem hry bylo až “šibeniční” ticho, které je nyní pryč, neboť tlačítka se dočkaly nejen zvukových, ale i grafických efektů při stisku a přibyly také efekty při uhodnutí, či neuhodnutí slova.

Další novinkou je nový mód hry, který umožňuje z hádání slov udělat skupinovou zábavu. Můžete nyní zadat jakýkoliv, i víceslovný, výraz (limit 20 znaků) a popis a nechat svou rodinu, či přátele, ať ho zkusí uhodnout. Zrovna tohle zabavilo mě a manželku na celý večer.

Nedělal jsem nějaké screeny, protože ve hře nejde o grafiku (ač pěknou), ale o úplně jiné věci.

Za zmínku také stojí způsob, jakým autor vyřešil hudební doprovod hry. Ta sice vlastní hudbu neobsahuje, ale obsahuje možnost listovat vaším iPod přehrávačem a hrát zvolené skladby. Takže můžete poslouchat na co zrovna máte náladu.

Poslední a určitě nejdůležitější novinkou však je kompletní lokalizace hry do angličtiny, čímž obsah hry doslova vzrostl na dvojnásobek a to zdarma, ve formě updatu.

 

 

cena App Store 0.79 €

iTunes

 

0 komentářů shlédnuto 6221x
  • Currently 4.5555555555556/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art